
- Czas przygotowania: 1h 20 min
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 650 kcal/1 porcja
Przepis na Pizzę z tuńczykiem i kukurydzą
Składniki na Pizzę z tuńczykiem i kukurydzą
- 700 g mąki pszennej
- 300 g mąki krupczatki + garść do podsypywania
- 1/3 opakowania drożdży
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml letniej wody
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- 1 kulka sera mozzarella
- 250 g tuńczyka w oleju
- 100 g kukurydzy w zalewie
- ½ czerwonej cebuli
- kilka czarnych oliwek
- oregano
- kilka liści świeżej bazylii
Sposób wykonania Pizzy z tuńczykiem i kukurydzą
- Mąką pszenną oraz krupczatkę przesypać do dużej miski, dodać sól; wymieszać.
- W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier.
- Wodę z drożdżami przelać do mąki i zarobić ciasto.
- Ciasto po wyrobieniu przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 min., aby wyrosło.
- Po upływie 30 min. ciasto podzielić na 5 porcji.
- 1 porcję ciasta cienko rozwałkować, podsypując mąką krupczatką.
- Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, po czym ułożyć na nim pokrojoną w kostkę mozzarellę, kawałki odsączonego z oleju tuńczyka, kukurydzę, piórka cebuli oraz oliwki.
- Pizzę oprószyć oregano oraz szczyptą soli i włożyć do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury na ok. 10 minut. Pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pieczenia pizzy lub rozgrzanej blaszce, pokrytej papierem do pieczenia i piec na najniższym piętrze piekarnika.
- Pizzę po upieczeniu podzielić na kawałki i podawać z dodatkiem liści bazylii.