Ten cudowny, niewielki owoc o niemalże czarnym zabarwieniu z niebieskawym nalotem, znany jest od wieków. Od bardzo dawna stosowany był jako środek leczniczy na schorzenia przewodu pokarmowego. Wcześniej leczono też za jego pomocą nawet polio czy tyfus. Pomaga w zwalczaniu nadwagi a dzięki zawartości garbników i antocyjanów wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Świeże owoce jagody mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy podczas zaparć, natomiast suszone świetnie się sprawdzą przy biegunce. Sok z jagód wspomoże usunięcie z organizmu wszelkich toksyn, także przyniesie ulgę przy zatruciach pokarmowych.

Nie tylko owoce jagody mają właściwości prozdrowotne. W medycynie naturalnej zastosowanie mają również liście tej krzewinki. Dzięki właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym również pomogą w rozwiązaniu problemów z układem pokarmowym. Pterostilben zawarty w owocach jagody wykazuje działanie przeciwnowotworowe i dba o prawidłową gospodarkę tłuszczową, co sprzyja spadkowi masy ciała. Ten związek chemiczny wykazuje właściwości wpływające na prawidłową pracę trzustki przy produkcji insuliny, co z kolei chroni ją przed uszkodzeniem w przypadku przyjęcia zbyt dużej ilości cukru.

Jagody są źródłem wielu witamin: jak „A”, „C”, czy witamin z grupy „B”. W swoim składzie zawierają kwas jabłkowy, cytrynowy i bursztynowy, a także sporo potasu, cynku, fosforu, żelaza czy manganu.