Alergeny: Czekolada

czekolada

Czekolada

Czekolada może uczulać niektóre osoby ze względu na zawarte w niej alergeny: białko i kakao. Ciesząca się ogromną popularnością wśród słodyczy czekolada może wywoływać reakcje alergiczne również ze względu na nadzienie czy składniki, takie jak orzechy, orzeszki ziemne i mleko. Symptomy alergii na czekoladę mogą wystąpić już kilka minut po jej spożyciu, jednak czas wystąpienia objawów może czasem wydłużyć się do kilkudziesięciu godzin. Uczulenie na czekoladę prowadzi w efekcie do pojawienia się wysypki na policzkach, kataru siennego duszności i swędzenia skóry. Osoby podejrzewające u siebie uczulenie na produkt powinny udać się do lekarza i poddać odpowiednim testom, stanowiącym podstawowe narzędzie diagnostyczne w przypadku chorób alergicznych. Głównym sposobem walki z uczuleniem jest wykluczenie czekolady z codziennej diety. W przypadku wystąpienia alergii na kakao wystarczające może okazać się wyeliminowanie ciemnej czekolady, ale zachowanie w menu białej odmiany popularnego smakołyku.

Przepis na Kakao z czekoladą

autor Ilona

Przepis na Miętową kawę

autor Ilona

Przepis na Kokosową czekoladę

autor Ilona

Przepis na Pomarańczową czekoladę

autor Ilona

Przepis na Zimową kawę z imbirem

autor Ilona

Przepis na Kawę wiśniowo-czekoladową

autor Ilona

Przepis na Koktajl bananowo – melonowy

autor Ilona

Przepis na Koktajl kokosowo – malinowy

autor Ilona