
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 3 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 230 kcal/1 porcja
Przepis na Risotto z cukinią i suszonymi grzybami
Ulubione jednogarnkowe dania zapracowanych pań i panów domu. Risotto z cukinią i suszonymi grzybami to pyszne, pożywne danie a dodatkowo proste do przygotowania. Praktycznie robi się samo. Wyśmienicie sprawdzi się jako danie główne na szybki obiad, jak i na ciepłą przekąskę zaserwowaną podczas spotkania ze znajomymi. Wystarczy pół godziny i danie gotowe!
Składniki Risotto z cukinią
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 mała cukinia
- 1 szklanka ryżu arborio
- 100 g parmezanu
- ok. 2,5 szklanki bulionu lub rosołu
- 200 ml białego wina
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Risotto z cukinią
- Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na kilka minut.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju.
- Do podsmażonej cebuli dodać plasterki marchewki, pokrojoną w kostkę cukinię oraz odsączone z wody grzyby, podsmażyć.
- Następnie dodać ryż, delikatnie zeszklić, po czym wlać szklankę gorącego bulionu.
- Potrawę dusić pod przykryciem. W trakcie gotowania dodać kolejną porcję bulionu (gdy poprzednia ilość zostanie wchłonięta przez ryż).
- Potrawa jest gotowa, gdy ryż jest „al dente”. Konsystencja risotto powinna być półpłynna.
- Pod koniec duszenia dodać białe wino, z którego należy odparować alkohol.
- Całość doprawić solą i pieprzem; dodać łyżkę masła a także drobno posiekaną natkę pietruszki oraz starty parmezan.
- Potrawę zostawić na kilka minut pod przykryciem, aby odpoczęła.
Uwielbiam risotto, niestety jest bardzo czasochłonne i przez to nie robię go zbyt często. Ten przepis muszę wypróbować, ma wszystkie moje ulubione składniki 🙂