
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 340 kcal/1 porcja
Przepis na Włoską pizzę z pomidorami i mozzarellą
Kto nie lub pizzy? Trudno znaleźć przeciwnika tego dania. Przy niej jednają się wszystkie pokolenia od seniora do juniora. Nie ma potrzeby, aby za każdym razem korzystać z usług pizzerii. Samemu można to zrobić w bardzo prosty sposób, a czas przygotowania jest często zbliżony do tego, w którym czekamy aż dojedzie z pizzerii. Można zaoszczędzić przy tym sporo pieniędzy, a do tego jak wyśmienicie smakuje i pachnie w domu.
Składniki na Włoską pizzę
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 1 ½ szklanki mąki
- 1/3 kostki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pieczarki
- 5 pomidorów
- 2 opakowania sera 'Mozzarella'
- suszone oregano
- suszona bazylia
- kilka listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Włoskiej pizzy
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na oliwie.
- 4 pomidory sparzyć wrzątkiem, zahartować w zimnej wodzie, po czym zdjąć z nich skórkę i pokroić je w kostkę.
- Pomidory dodać do cebuli i czosnku, wszystko poddusić.
- Pastę pomidorową doprawić solą, pieprzem oraz oregano i zblendować na gładką masę; odstawić do wystudzenia.
- Do podgrzanego mleka dodać wodę, sól, cukier oraz drożdże, wszystko wymieszać.
- Następnie dodać oregano oraz mąkę, ciasto wyrobić rękami.
- Ciasto posmarować oliwą, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po upływie 30 minut rozwałkować ciasto.
- Na cieście rozsmarować przygotowaną wcześniej pastę pomidorową.
- Pieczarki i pomidora opłukać, pokroić w plastry, rozłożyć na pizzy.
- Całość posypać solą, pieprzem i suszoną bazylią.
- Pizzę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piec przez 15 – 20 minut.
- Pod koniec pieczenia na pizzy rozłożyć plasterki mozzarelli.
- Pizzę podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika udekorowaną listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Wszystkie składniki do ciasta na pizzę powinny mieć temperaturę pokojową, warto je również delikatnie podgrzać
- Drożdże do pizzy muszą być świeże, w przeciwnym razie ciasto może się nie udać
- Przed wyrobieniem ciasta, mąkę warto przesiać przez sito
- Dobrze wyrobione ciasto do pizzy jest gładkie, elastyczne i nie przywiera do rąk
- Zamiast sosów czy ketchupu warto użyć oliwy z oliwek lub świeżych ziół
Ciekawy przepis na pizzę. W niedługim czasie spróbuję zrobić 🙂
Mam nadzieję, że nie zawiedzie się Pani:)