Alergeny: Przyprawy I Zioła

przyprawy i zioła

Przyprawy i zioła

Osoby zmagające się z alergią pokarmową powinny również zwrócić uwagę na dodawane do potraw zioła i przyprawy. Jest to spowodowane faktem, że niektóre składniki przypraw, samodzielnie bądź na skutek reakcji krzyżowej ze składnikami innych roślin, mogą wywoływać reakcje alergiczne. Przyprawy i zioła o największym potencjale alergizującym to: anyż, curry, czosnek, kolendra, papryka, oregano i pieprz zielony. Niektóre składniki ziół i przypraw mogą wywoływać łagodne reakcje alergiczne, zaś niektóre prowadzą nawet do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. Najważniejsze symptomy uczulenia to swędzenie, obrzęk i pieczenie warg, dziąseł, podniebienia i języka, składające się na zespół alergii jamy ustnej. Głównym sposobem walki z uczuleniem jest wykluczenie z diety ziół i przypraw, dla których prawdopodobieństwo wystąpienia alergii jest wysokie. W przypadku przypraw niosących za sobą mniejsze ryzyko wystąpienia nadwrażliwości zaleca się poddawanie ich obróbce termicznej.

Przepis na Pizzę ze szpinakiem i serem feta

autor Ilona

Przepis na Pizzę z tuńczykiem i kukurydzą

autor Ilona

Przepis na Tortille z nadzieniem z tuńczyka

autor Ilona

Przepis na Pastę z pieczonej marchwi

autor Ilona

Przepis na Kotlety rybne

autor Ilona

Przepis na Pizzę z oscypkiem i żurawiną

autor Ilona

Przepis na Herbatę z wkładką

autor Ilona