
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 1h 20 min
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński – danie stare jak świat, a wciąż niezmiennie zachwyca smakiem. Nie trzeba mieć jakiś specjalnych umiejętności kulinarnych, aby sprawić bliskim taką przyjemność. Wystarczy wiedzieć, jakich składników użyć, a barszcz ukraiński ugotuje się sam, tak jak każda inna zupa. Podany z kleksem śmietany i konkretną pajdą świeżego chleba wywoła wspomnienie babcinej kuchni.
Składniki na Barszcz ukraiński
- 200 g żeberek bez kości
- 100 g wędzonego boczku
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 szklanki fasoli
- 3 duże buraki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Barszczu ukraińskiego
- Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na min. 2 godziny.
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, podzielić na mniejsze kawałki (ziemniaki i buraki pokroić w kostkę).
- Boczek oraz żeberka wstawić do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować na wolnym ogniu.
- Z wywaru usunąć szumowiny, dodać dokładnie wypłukaną i odsączoną fasolę, liście laurowe, ziele angielskie oraz wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) i gotować, aż fasola będzie miękka.
- Do barszczu dodać także ziemniaki; całość gotować przez 30 minut na bardzo wolnym ogniu; pod koniec doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
- Barszcz można zaciągnąć śmietaną i doprawić roztartym w dłoniach majerankiem.
- Zupę podawać z keksem śmietany oraz pajdą świeżego chleba.