
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 300 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę Buraczkową
Zupak znana od lat. Świetnie krzepi i dzięki zawartości buraczków ma zbawienny wpływ na produkcję czerwonych krwinek. Zupa buraczkowa to nic innego, jak wywar warzywno-mięsny. Oczywiście składnikiem głównym są buraczki. To wyśmienita zupka na chłodne dni. Jej buraczkowe zabarwienie przekona największego niejadka. Najlepiej smakuje podana na drugi dzień, z dodatkiem przysmażonych ziemniaczków i jajka.
Składniki na Zupę Buraczkową
- 5 dużych buraków
- 300 g kości na wywar
- 300 g wędzonego boczku
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- ½ cytryny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy buraczkowej
- Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki.
- Z buraków usunąć skórkę, dokładnie je umyć, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kości umyć, zalać zimną wodą, zagotować na wolnym ogniu.
- Następnie dodać uprzednio przygotowane warzywa, wywar gotować przez 50 minut; pod koniec doprawić go solą i pieprzem wedle uznania.
- Zupę zaciągnąć śmietaną, doprawić sokiem z cytryny.
- Na patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek, po czym przełożyć go do zupy.
- Buraczkową podawać z drobno posiekanym koperkiem lub ugotowanym na twardo jajkiem.
pyszna wiosenna zupka, polecam wszystkim