Alergeny: Pomidor

pomidor

Pomidor

Pomidor jest warzywem wywołującym reakcję alergiczną ze względu na zawarte w nim białka, profilinę i chitynazę klasy I. Nadwrażliwość występuje nie tylko na skutek spożycia surowego warzywa, ale również jego przetworów. Symptomy alergii na pomidora mogą pojawić się natychmiast, bądź z pewnym opóźnieniem. Główne objawy uczulenia to pieczenie, opuchlizna warg, swędzenie, podrażnienie oczu i skóry oraz poczucie narastania w gardle „kulki”. Z czasem mogą wystąpić również takie symptomy jak pokrzywka, duszności, napady astmy czy biegunka. Alergia na pomidora wywołuje reakcje krzyżowe między innymi z pyłami traw i zbóż, selerem, marchwią czy lateksem. Do podstawowych metod diagnostycznych zalicza się testy skórne oraz wywiad alergiczny. Głównym sposobem walki z alergią jest wykluczenie warzywa z diety.

Przepis na Pizzę ze szpinakiem i serem feta

autor Ilona

Przepis na Pizzę z tuńczykiem i kukurydzą

autor Ilona

Przepis na Chrupiącą pizzę

autor Ilona

Przepis na Leczo z soczewicą

autor Ilona

Przepis na Zupę pomidorową z soczewicą

autor Ilona

Przepis na Tosty z jajkiem w koszulce

autor Ilona