
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 240 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę warstwową ze śledzi i buraczków
Jakże ona się pięknie prezentuje! Aż by ją oczami jadł. Te pięknie ułożone, kolorowe warstwy wyglądają smakowicie, niczym wykwintny deser w super lodziarni. A tym czasem sałatka warstwowa ze śledzi i buraczków nie wymaga ani poświęcenia dużej ilości czasu, ani pieniędzy. Wystarczą płaty śledziowe, buraczki, ziemniaki, czerwona cebulka, jabłka i kukurydza. Spoiwem będzie niewielka ilość majonezu. Naprawdę – przepis godny polecenia!
Składniki na Sałatkę warstwową ze śledzi
- 6 płatów śledziowych w zalewie octowej
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 200 g czerwonych buraczków (wiórki)
- 1 czerwona cebulka
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 puszka kukurydzy
- 2 jabłka
- sól
Sposób wykonania Sałatki warstwowej ze śledzi
- Jajka ugotować na twardo z dodatkiem szczypty soli (ok. 8 minut); ostudzić, obrać; oddzielić żółtka od białek.
- Filety śledziowe odsączyć z zalewy octowej i pokroić w paseczki.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Buraczki i kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Ugotowane ziemniaki również pokroić w kostkę.
- Jabłko obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W szklanym naczyniu układać warstwami poszczególne składniki w następującej kolejności:
- ziemniaki
- majonez
- śledzie
- cebula
- kukurydza
- buraczki
- jabłko
- białka
- żółtka - Sałatkę udekorować podawać tuż po przygotowaniu.