Przepisy Ze Składnikiem: Buraki Czerwone

Burak czerwony

Burak czerwony

Ćwikła i barszcz czerwony zwykle jako pierwsze kojarzą się z burakiem, czasem jeszcze ktoś może pomyśleć o gotowanych lub zasmażanych jako dodatek do obiadu. Burak czerwony nazywany inaczej ćwikłowym ostatnio przeżywa swój renesans i zaczyna wychodzić z cienia innych roślin okopowych. I bardzo dobrze ponieważ zawiera on tak wiele cennych składników, że trudno jest je wszystkie wymienić. Na plan pierwszy zdecydowanie wychodzi substancja, która nadaje roślinie kolor. Chodzi tu o antocyjan, który ma działanie lecznicze w przypadku nowotworów złośliwych. Pierwsze wzmianki na ten temat pojawiły się w 1950 roku, kiedy to węgierski neurolog Ferenczi zaobserwował, że czerwony burak ma wpływ hamujący na rozwój nowotworu. Obserwacje te potwierdziło później wielu lekarzy i naukowców. Jednak burak ma wpływ nie tylko na nowotwory. Zawarte w nim składniki odżywcze świetnie działają na organizm, wspomagają zwalczanie infekcji, wzmocnienie organizmu i działają oczyszczająco. Burak wspomagają układ krwionośny ponieważ mają działanie krwiotwórcze, a także czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Na buraki szczególną uwagę powinny więc zwrócić osoby mające problemy z anemią oraz kobiety planujące dzieci. Duża zawartość kwasu foliowego nie tylko świetnie wpływa na rozwój układu nerwowego dziecka, ale też sprawia, że z organizmu usuwana jest homocysteina, która może wywoływać choroby serca.