Alergeny: Ryby

ryby

Ryby

Ryby należą do jednych z najczęściej uczulających produktów. Przyczyną alergii mogą być wszystkie gatunki ryb, jednak najczęściej szkodliwe działanie wywołują ryby morskie. Głównym alergenem jest parwalbumina, czyli białko obecne w tkance mięśniowej ryby. Sekwencja aminokwasów w białku różnych rodzajów ryb jest bardzo zbliżona, dlatego alergicy są uczuleni na wiele gatunków kręgowców. Ponadto parwalbumina nie ulega zmianie na skutek obróbki cieplnej, zatem reakcja alergiczna występuje również dla ryb gotowanych czy smażonych. Powszechnie objawami alergii są: pokrzywka, dolegliwości żołądkowo – jelitowe, obrzęk naczynioruchowy Quinckego, czy ataki astmy. U niektórych osób może wystąpić nawet anafilaksja, czyli nagła reakcja alergiczna mogąca doprowadzić do śmierci pacjenta. Oznaki alergii na ryby mogą pojawić się już chwilę po przyjęciu pokarmu, bądź z opóźnieniem – jedną, dwie doby po spożyciu ryby. Alergię wywołują najczęściej takie gatunki jak: dorsz, tuńczyk, śledź czy węgorz.

Przepis na Pizzę z tuńczykiem i kukurydzą

autor Ilona

Przepis na Tortille z nadzieniem z tuńczyka

autor Ilona

Przepis na Kotlety rybne

autor Ilona

Przepis na Smażony ryż z woka

autor Ilona