
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 2 l
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 90 kcal/1 porcja
Przepis na Nalewkę pigwową
Kieliszeczek nalewki pigwowej dobry na wszystko! Prawie na wszystko. Owoce pigwowca podnoszą odporność, mają ogromne ilości witaminy „C”, nalewki i syropy wspomagają w przeziębieniach. Ta nalewka również zdziała cuda. Odpręży po trudnym dniu, rozgrzeje po ciężkiej pracy w trudnych warunkach, świetnie też sprawdzi się, jako dodatek do wieczoru w gronie znajomych. Jednak, żeby móc sobie tak dogodzić, należy dużo szybciej się do tego przygotować. Jakieś trzy miesiące wcześniej!
Składniki na Nalewkę pigwową
Sposób wykonania Nalewki pigwowej
- Owoce umyć, osuszyć, usunąć z nich gniazda nasienne; podzielić na ósemki.
- Tak przygotowane owoce włożyć do słoja i zalać całość spirytusem oraz wódką.
- Naczynie zamknąć i pozostawić na 1 miesiąc w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu wstrząsnąć słojem.
- Po miesiącu nalewkę przefiltrować i przelać do nowego naczynia.
- Cukier rozpuścić w wodzie, lekko podgrzać, zebrać szumowiny.
- Odsączone owoce z nalewki zalać syropem cukrowym i odstawić je na kilka dni.
- Po upływie kilku dni, owoce przefiltrować przez gazę; powstały syrop wymieszać z przygotowanym wcześniej nalewem.
- Nalewkę przelać do butelek i pozostawić na 3 miesiące w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.