
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 426 kcal/1 porcja
Przepis na Sernik z czekoladą
Kto nie lubi sernika? To chyba jedno z takich ciast, którym nikt nie pogardzi. I to w każdej postaci, czy to krakowski czy babuni, z bakaliami czy z czekoladą, na ciepło, na zimno – po prostu w każdej postaci. Ten przepis z pewnością też znajdzie swoich zwolenników. Jest bardzo prosty do wykonania, za to bardzo efektowny. To po prostu sam sernik, bez żadnych kruchych, czy innych podkładów. Sam sernik polany rozpuszczoną w wodnej kąpieli czekoladą. Czy można sobie wymarzyć pyszniejszy deser?
Składniki na Sernik z czekoladą
- 1 kg białego sera
- 6 jajek
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
Sposób wykonania Sernika z czekoladą
- Ser zmielić co najmniej 3 razy w maszynce lub przy użyciu robota kuchennego.
- Tak przygotowany ser utrzeć z miękkim masłem.
- Żółtka oddzielić od białek; żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Do masy serowej dodać partiami utarte żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
- W osobnym naczyniu ubić białka, dodać je do sera; masę wymieszać przy użyciu łyżki.
- Na blasze posmarowanej masłem i oprószonej mąką umieścić masę serową i wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 50 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Kolejny ciekawy sernik. Każdy prawie jest jego zwolennikiem. A jego odmiana z czekoladą jest deserem pierwszej klasy. Gdy pierwsza klasa jest tą najlepszą.