
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 15 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320/kcal/1 porcja
Przepis na Gołąbki z kaszą jaglaną
Czyżby znudziły się klasyczne gołąbki? Pilnie poszukiwane inne rozwiązania, lżejsze, zdrowsze, mniej kaloryczne. Gołąbki z kaszą jaglaną będą wyśmienitym rozwiązaniem. Niby z mięsem – jednak z dodatkiem kalafiora i brokułów, zamiast ryżu czy kaszy gryczanej – kasza jaglana. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla osób, którym nie jest wszystko jedno, co ląduje im na talerzu, czym się żywią, jak to smakuje i jaki ma wpływ na ich organizm.
Składniki na Gołąbki z kaszą jaglaną
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 300 g kalafiora
- 400 g brokułów
- 1 cebula
- 4 szklanki bulionu
- 1 główka kapusty włoskiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 l wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Gołąbków z kaszą jaglaną
- Kaszę zalać 4 szklankami wody, doprawić szczyptą soli, gotować, co jakiś czas mieszając do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawić do wystygnięcia.
- Główkę kapusty opłukać, usunąć uszkodzone liście (ale nie wyrzucać), wyciąć głąb u nasady, liście oddzielić.
- Wodę doprawić szczyptą soli, doprowadzić do wrzenia.
- Liście kapusty wrzucać do wrzącej wody po ok. 5 sztuk, gotować 3-4 minuty, odsączyć, ostudzić.
- Usunąć nożem najgrubszą część liścia, ewentualnie rozbić ją tłuczkiem.
- Kwiaty kalafiora i brokuły podzielić na mniejsze części.
- Zagotować 2,5 l wody, dodać szczyptę soli.
- Na wrzącą wodę wrzucić kawałki kalafiora oraz brokuły, gotować do miękkości, odcedzić.
- Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oliwie.
- Mięso mielone wymieszać z kaszą i cebulą; dodać także kawałki kalafiora i brokuły, doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekany szczypiorek.
- Na przygotowanych wcześniej liściach układać porcje masy i zaginając boki do środka, zawijać w rulon.
- Na dnie naczynia umieścić kilka liści kapusty, które nie zostały wykorzystane do zawijania.
- Gołąbki układać w naczyniu jeden obok drugiego, w kilku warstwach, następnie zalać całość bulionem tak, aby każdy gołąbek był zanurzony.
- Gołąbki gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 40-60 minut lub zapiekać w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza również przez ok. 40-60 minut (do momentu, aż kapusta będzie miękka).
- Gotowe gołąbki wyjąć na półmisek, wywar doprawić koncentratem pomidorowym, śmietaną oraz mąką wymieszaną z dwiema łyżkami wody; zagotować. W razie potrzeby dodać sól i pieprz.
- Gołąbki podawać z sosem pomidorowym.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli po usunięciu głąba, liście kapusty nie rozdzielają się lub ulegają uszkodzeniu podczas odrywania, należy przygotować duży garnek, w którym zmieści się główka kapusty i zagotować w nim ok. 2 litry wody (woda ma sięgać do połowy naczynia); wodę doprawić szczyptą soli. Do gotującej się wody włożyć ostrożnie całą główkę kapusty, gotować na wolnym ogniu, odrywając poszczególne liście
- Do gołąbków można użyć zarówno zwykłej kapusty ( jest ona dosyć twarda) lub kapusty włoskiej. W przypadku tej drugiej czas gotowania będzie dużo krótszy – ok. 15 minut
- Dla uzyskania lepszego smaku mięso mielone można podsmażyć razem z cebulą
- Zawinięte gołąbki przed zapiekaniem można podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu