
- Czas przygotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 200 kcal/1 porcja
Przepis na Surówkę z kapusty pekińskiej
Szybko, tanio i zdrowo. Surówka z kapusty pekińskiej będzie stanowiła świetny dodatek do dania głównego. Z powodzeniem też można ją uznać za jedną z pięciu porcji owoców i warzyw, wymaganych w prawidłowej piramidzie żywieniowej. Niezbędne składniki to kapusta pekińska, marchew, cebula, łuskane ziarna słonecznika, jogurt i majonez. No i oczywiście przyprawy do smaku. Dla podkreślenia nieco smaku i nadaniu mu intensywności – nasiona słonecznika można lekko uprażyć.
Składniki na Surówkę z kapusty pekińskiej
- ½ kapusty pekińskiej
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki majonezu
- 1 mały jogurt naturalny
- garść ziaren słonecznika
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Surówki z kapusty pekińskiej
- Kapustę umyć, usunąć z niej zniszczone liście; odciąć głąb i drobno posiekać.
- Cebule obrać, pokroić w kostkę.
- Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Wszystkie warzywa wymieszać, dodać majonez, jogurt naturalny oraz ziarna słonecznika.
- Sałatkę doprawić według uznania solą i pieprzem; wszystko dokładnie wymieszać; podawać jako dodatek do obiadów.