Przepisy Ze Składnikiem: Kasza Jaglana

 kasza jaglana

Kasza jaglana

Smaczna, zdrowa i lekkostrawna – kasza jaglana ma wiele zalet. Ta pochodząca z łuskanego prosa kasza jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz na świecie. Przez lata zapomniana, obecnie wraca do kuchni. W świecie, gdzie coraz więcej osób cierpi na alergię na gluten stanowi ona idealny składnik posiłków. Nie dość, że nie uczula ponieważ nie zawiera glutenu to jeszcze wzmacnia organizm poprzez swe działanie antywirusowe. Dzięki temu, że wysusza nadmiar wydzieliny z nosa stanowi świetny domowy sposób na walkę z katarem. Ostatnio wiele mówi się o złym wpływie zakwaszenia na organizm. Można z nim walczyć właśnie z pomocą kaszy jaglanej, która ma działanie zasadotwórcze. Osoby dbające o urodę także powinny korzystać z zalet kaszy jaglanej – zawiera bowiem krzemionkę. Krzem ma duży wpływ na mineralizację kości, co oznacza, że zapobiega ich odwapnianiu, wspomaga także skórę, włosy i paznokcie. Duża ilość żelaza, witaminę E, witaminy z grupy B, lecytynę, antyoksydantny, wapń, fosfor, magnez i potas. Kasza jaglana usuwa toksyny z organizmu i wspomaga metabolizm, ale ma też niezwykle ważną wadę – jest dość kaloryczna i ma wysoki indeks glikemiczny. Świetnie nadaje się na zimowy obiad – ma ocieplające właściwości, bowiem nie wychładza organizmu od wewnątrz.