
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Domową kawę a’la „Mocca”
Wciąż jest wielu zwolenników klasycznej kawy po turecku. Co by nie mówić można się napić i najeść za jednym podejściem. Ale dlaczego nie spróbować czegoś innego? Wcale nie potrzeba dużo więcej czasu, nie pochłonie to też znaczących środków z portfela, a odrobina swoistego luksusu może zagościć w naszych czterech kątach. Kawa rozpuszczalna, mleczko skondensowane, mleczna czekolada, przyprawy i bita śmietana. Aż tyle, albo tylko tyle, żeby zrobić sobie dobrze.
Składniki na Domową kawę a'la „Mocca”
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 ml mleka skondensowanego
- 4 kostki mlecznej czekolady
- ½ łyżeczki kardamonu
- szczypta cynamonu
- szczypta anyżu
- 1 szklanka wrzątku
- bita śmietana
Sposób wykonania Domowej kawy a'la „Mocca”
- Kawę rozpuścić we wrzątku, przelać do rondla.
- Do kawy dodać czekoladę a także: kardamon, cynamon oraz anyż; wszystko wymieszać i podgrzać.
- Przygotowane szklanki wypełnić mieszanką skondensowanego mleka oraz gorącej kawy.
- Kawę udekorować bitą śmietaną.