
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 1h 10 min
- Porcje: 1 bochen
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 280 kcal/1 porcja
Przepis na Chleb pszenny
Dom pachnący chlebem. Taki, do którego zawsze chce się wracać. O takich miejscach w dzisiejszych czasach słyszy się niemalże tylko w filmach. Dlaczego by nie spróbować tego we własnym domu, doświadczyć takich wrażeń na własnej skórze?
Składniki na Chleb pszenny
- 750 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki ciepłej wody
Sposób wykonania Chleba pszennego
- Mąkę wsypać do miski, dodać rozdrobione drożdże, cukier, sól, olej oraz ciepłą, ale nie gorącej wodę.
- Składniki dokładnie wymieszać, a następnie miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą i schować do lodówki na min. 8 godzin.
- Po upływie 8 godzin, zagnieść ponownie ciasto na blacie podsypanym mąką, a następnie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 20-30 minut).
- Piekarnik oraz naczynie wraz z pokrywą, w którym będzie pieczony chleb rozgrzać do 220 stopni.
- Do gorącego naczynia przełożyć ciasto na chleb (można ponacinać), przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut na funkcji grzania góra-dół w 220 stopniach.
- Po upływie 35 minut zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez kolejne 30 minut.
- Chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce, aby odparował.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Kolejna odmiana chleba. Najlepiej zrobić go samemu. Wtedy bardzo ale to bardzo smakuje.
Taki domowy chlebek to świetna sprawa, uwielbiam wypieki własnej roboty 🙂
Ja też! W tym roku staram się codziennie piec swój własny chleb:)