
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 10 placków
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 170 kcal/1 porcja
Przepis na Placki dyniowo-cukiniowe
Placki dyniowo-cukiniowe? To bardzo ciekawe urozmaicenie, często nudnawej i monotonnej diety. Zwłaszcza, że dodatek tartego imbiru nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Na talerzu prezentują się wyśmienicie, do tego sprawdzą się świetnie podawane samodzielnie lub jako uzupełnienie dania głównego, np. z gulaszem czy innym ulubionym dodatkiem. Poza tym placki te są zdecydowanie lżejsze i zdrowsze niż tak popularne placki ziemniaczane.
Składniki na Placki dyniowo-cukiniowe
- 250 g dyni startej na tarce o grubych oczkach i odsączonej z nadmiaru wody
- 250 g cukinii startej na tarce o grubych oczkach i odsączonej z nadmiaru wody
- 1 cebula starta na tarce o grubych oczkach
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania Placków dyniowo-cukiniowych
- Do dyni, cukinii i cebuli dodać mąkę, bułkę tartą oraz jajko; wymieszać.
- Następnie całość doprawić papryką, imbirem, solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzać 1 szklankę oleju.
- Na rozgrzany tłuszcz wykładać warzywną masę łyżką, formując placki.
- Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 – 5 minut z każdej strony. Kuchenka podczas smażenia powinna pracować na 6 poziomie mocy lub średnim palniku.
- Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Placki podawać z gulaszem, twarożkiem lub ulubionym sosem.
ooooo jadłem je, bardzo mi smakowały! Polecam każdemu 🙂
<3
Placki z samą cukinią są wyśmienite z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu własnej roboty, ale Twoja kombinacja jest jeszcze lepsza!
Dziękuję! <3
Placuszki z cukinią uwielbiam, ale z dynią nigdy jeszcze nie jadłam, a zapewne muszą być pyszne. Ja z dyni przyrządzam zupę, przepis tu: http://galeriaokazji.blogspot.com/2017/09/jak-zrobic-smaczna-zupe-dyniowa.html?zx=9edc06c3d051cc2b