
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 170 kcal/ 1 porcja
Przepis na Muffiny
Przyjecie urodzinowe latorośli, babski wieczór, niedzielny podwieczorek - na te okoliczności i wiele innych muffiny sprawdza się wyśmienicie. Od momentu rozpoczęcia przygotowań do podania upłynie zaledwie 40 minut. A do tego ta pokruszona, gorzka czekolada… mmm. Pod wpływem temperatury nabiera niezwykłej konsystencji – a potem zastyga – jest cudowna. No i oczywiście pachnący dom – cały, jak u mamy.
Składniki na Muffiny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/4 kostki masła
Sposób wykonania Muffin
- Masło rozpuścić w rondlu.
- Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą.
- Następnie dodać roztopione masło oraz jogurt; wszystko dokładnie wymieszać.
- Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, dodać do ciasta; wymieszać.
- Silikonowe foremki delikatnie posmarować roztopionym masłem, po czym przełożyć do nich ciasto. Ciasto ma zajmować ¾ wysokości foremki.
- Muffinki włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 20 minut.