
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 710 kcal/1 blacha
Przepis na Idealny biszkopt
Składniki na Idealny biszkopt
- 6 jajek
- 1 ½ szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
Sposób wykonania Idealnego biszkoptu
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Do masy dodać również olej; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez 40 - 50 minut.
Biszkopt z proszkiem do pieczenia to nie biszkopt.
Świetne porady!
Nigdy nie robiłam biszkoptu bez proszku do pieczenia, ciekawe jak wyrośnie…
Zrobienie biszkoptu nie jest wcale takie proste jakby się mogło wydawać 🙂