
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 210 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto „Zebra”
Można by przypuszczać, że wykonanie takiego kolorowego ciasta jest skomplikowane. Nic bardziej mylnego. To wciąż to samo ciasto, tylko podzielone na dwie równe części, z czego jedna jest wzbogacona o odrobinę kakao. Wymagany czas do całkowitej gotowości do spożycia to zaledwie godzina. Kto by pomyślał, że domowy wypiek może sprawić tyle radości – przywołuje wspomnienia; sprawia, że cały dom cudnie pachnie dzieciństwem.
Składniki na Ciasto „Zebra”
- 9 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka oleju
Sposób wykonania Ciasta „Zebra”
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier oraz cukier wanilinowy; ubijać przez 3 minuty.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Do masy dodać również olej; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Ciasto podzielić na 2 części; do 1 z nich dodać kakao; wymieszać.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać jasną i ciemną masę na przemian.
- Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 45 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyjąć, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem lub udekorować czekoladą.
Smaki dzieciństwa. Pamiętam, jak robiłam to ciasto z mamą, gdy byłam dzieckiem 🙂
<3