
- Czas przygotowania: 1h 20 min
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 850 kcal/1 porcja
Przepis na Pizzę z oscypkiem i żurawiną
A kto powiedział, że oscypki to tylko w górach? Można je spotkać już wszędzie. Faktem jest, że poza sezonem nie nazywają się już oscypkami, ale to tylko taka ciekawostka. A kto próbował pizzy z oscypkiem i żurawiną? Nikt? To czas najwyższy to zmienić. Z pewnością trudno będzie takową znaleźć w popularnych pizzeriach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować przygotować ją samodzielnie.
Składniki na Pizzę z oscypkiem i żurawiną
- 700 g mąki pszennej
- 300 g mąki krupczatki + garść do podsypywania
- 1/3 opakowania drożdży
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml letniej wody
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 duży oscypek
- konfitura żurawinowa
Sposób wykonania Pizzy z oscypkiem i żurawiną
- Mąką pszenną oraz krupczatkę przesypać do dużej miski, dodać sól i wymieszać.
- W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier.
- Wodę z drożdżami przelać do mąki i zarobić ciasto.
- Ciasto po wyrobieniu przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 min., aby wyrosło.
- Po upływie 30 min. ciasto podzielić na 5 porcji.
- 1 porcję ciasta cienko rozwałkować, podsypując krupczatką.
- Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, po czym ułożyć na nim pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz plasterki oscypka.
- Pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury na ok. 10 minut. Pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pieczenia pizzy lub rozgrzanej blaszce, pokrytej papierem do pieczenia i piec na najniższym piętrze piekarnika.
- Pizzę udekorować żurawiną i podawać tuż po przygotowaniu.