
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 porcja
Przepis na Sernik z borówkami
To kolejna, świetna propozycja na domowe wypieki. Sernik z borówkami jest prosty i szybki do wykonania. Nie potrzebny jest gruby portfel ani specjalne umiejętności kulinarne. Całkowity czas, jaki należy mu poświęcić to zaledwie półtorej godziny. Najtrudniejszym momentem w całej operacji jest oczekiwanie na jego ostygnięcie. To naprawdę trudna chwila, gdy cały dom pachnie tak, że ciężko się oprzeć. Jego wygląd i zapach pobudza niemalże wszystkie zmysły.
Składniki na Sernik z borówkami
- Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ser
- 750 g twarogu
- 250 g sera mascarpone
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń śmietankowy
- 200 g borówek
Sposób wykonania Sernika z borówkami
Ciasto
- Do miski wsypać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia; wszystko wymieszać.
- Następnie dodać posiekane zimne masło; ciasto zarobić nożem.
- Na koniec dodać żółtka i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto.
- Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto, wylepić nim spód oraz brzegi formy na wysokość ok. 1 cm.
- Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 20 minut.
Ser
- Twaróg zmielić co najmniej 2 razy w maszynce lub przy użyciu robota kuchennego.
- Żółtka oddzielić od białek; żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera.
- Następnie dodać masło oraz budyń w proszku (cały czas ucierając).
- Do tak przygotowanej masy dodać porcjami zmielony twaróg oraz serek mascarpone, dokładnie zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- W osobnym naczyniu ubić białka, dodać je do sera; masę wymieszać przy użyciu łyżki.
- Na podpieczony uprzednio spód wyłożyć masę serową i posypać ją borówkami).
- Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec ok. 60 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Choć nie jestem 100% zwolennikiem sernika w tym przepisie może coś być. Jego taką nowością jest na pewno wykorzystanie w nim borówek.
OOOOO jeeejku 🙁 moje serce cierpi na diecie ;(;(