
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 90 kcal/1 porcja
Przepis na Smażoną cukinię w cieście naleśnikowym
Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako podstawa do leczo, nadziewana farszami, smażona w panierce, ale także smażona w cieście naleśnikowym. Tanie, proste, zdrowe i smaczne danie. Ciasto naleśnikowe sprawi, że cała wilgoć i aromat z cukinii zamknie się w środku. Podawane bezpośrednio po przyrządzeniu będą z wierzchu chrupiące, a w środku delikatne i wilgotne.
Składniki na Smażoną cukinię w cieście
Sposób wykonania Smażonej cukinii w cieście
- Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajko, dodać mleko, mąkę, 1 łyżkę oleju oraz szczyptę soli; wszystko dokładnie wymieszać.
- Każdy plaster cukinii zanurzyć cieście naleśnikowym i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu (ok. 2 łyżki) po ok. 2 minuty z każdej strony tak, aby plastry się zrumieniły.
- Cukinię odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać tuż po przygotowaniu.