
- Czas przygotowania: 1h 20 min
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 650 kcal/1 porcja
Przepis na Chrupiącą pizzę
Pizza na wynos, z dowozem czy może „mrożona z kartona”? Żadna z tych opcji nie jest w stanie dorównać tej, przygotowanej samodzielnie. Na przygotowanie wystarczy zaledwie półtorej godziny. Nie wymaga drogich składników, ani specjalnych umiejętności. Za to można zastosować przeróżne dodatki, na jakie tylko przyjdzie ochota. Satysfakcja gwarantowana.
Składniki na Chrupiącą pizzę
- 700 g mąki pszennej
- 300 g mąki krupczatki + garść do podsypywania
- 1/3 opakowania drożdży
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml letniej wody
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- 1 kulka sera mozzarella
- kilka plastrów salami
- kilka plastrów pieczarek
- ½ czerwonej cebuli
- kilka czarnych oliwek
- oregano
- kilka liści świeżej bazylii
Sposób wykonania Chrupiącej pizzy
- Mąką pszenną oraz krupczatkę przesypać do dużej miski, dodać sól; wymieszać.
- W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier.
- Wodę z drożdżami przelać do mąki i zarobić ciasto.
- Ciasto po wyrobieniu przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 min., aby wyrosło.
- Po upływie 30 min. ciasto podzielić na 5 porcji.
- 1 porcję ciasta cienko rozwałkować, podsypując mąką krupczatką.
- Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, po czym ułożyć na nim pokrojoną w kostkę mozzarellę, plasterki salami, pieczarki, piórka cebuli oraz oliwki.
- Pizzę oprószyć oregano oraz szczyptą soli i włożyć do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury na ok. 10 minut. Pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pieczenia pizzy lub rozgrzanej blaszce, pokrytej papierem do pieczenia i piec na najniższym piętrze piekarnika.
- Pizzę po upieczeniu podzielić na kawałki i podawać z dodatkiem liści bazylii.