
- Czas przygotowania: 1h 20 min
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 430 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto z pianką
Składniki na Ciasto z pianką
- Ciasto
- 6 jajek
- 1 ½ szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 3 łyżki kakao
- Krem
- 450 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka wiśniowa
- Polewa czekoladowa
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek gorącej wody
Sposób wykonania Ciasta z pianką
Ciasto
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Do masy dodać również olej; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!). Dodać także kakao.
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 części.
Krem
- Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 200 ml zagotowanej wody, przelać do podłużnej formy i odstawić do wystudzenia. W identyczny sposób postąpić z galaretką agrestową oraz wiśniową.
- Kiedy galaretki stężeją, każdą z nich pokroić w kostkę.
- 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance zagotowanej wody, odstawić do wystudzenia.
- Kiedy galaretki cytrynowe zaczną tężeć, ubić przy pomocy miksera mleko skondensowane na puch.
- Do mleka dodać galaretki cytrynowe, zmiksować a następnie wrzucić kostki z kolorowych galaretek; wszystko wymieszać przy pomocy łyżki.
- ½ kremu wyłożyć na przekrojony biszkopt. Krem równo rozprowadzić, przykryć drugą częścią ciasta.
- Na górnej części biszkoptu rozsmarować pozostałą cześć kremu; ciasto umieścić w lodówce.
Polewa
- Masło rozpuścić w małym rondelku, dodać do niego cukier oraz wodę; wszystko zagotować.
- Następnie dodać kakao, całość energicznie wymieszać.
- Polewę ostawić na kilka minut, aby przestygła, po czym udekorować nią ciasto.
- Tak przygotowane ciasto wstawić na min. 2 godziny do lodówki.