
- Czas przygotowania: 1h 40 min
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 280 kcal/1 porcja
Przepis na Roladę „Chata Baby Jagi”
Ciasta niewymagające pieczenia to ulubione wypieki. Nie wymagają prawie żadnych umiejętności kulinarnych. Poradzą z nią sobie nawet najwięksi kuchenni ignoranci. Nie pochłania ani zbyt wiele czasu, ani budżetu domowego. Aby cieszyć się taką niemalże wykwintną roladką wystarczy połączyć odpowiednie składniki w odpowiednim czasie, a efekt końcowy i zachwyt biesiadników gwarantowany.
Składniki na Roladę
- 400 g sera białego (zmielonego)
- 250 g sera mascarpone
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 duża paczka herbatników
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 1 dżem o smaku brzoskwiniowym
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Sposób wykonania Rolady
- Biały ser oraz ser mascarpone utrzeć przy pomocy miksera z cukrem oraz cukrem wanilinowym tak, aby powstała gładka masa.
- Herbatniki moczyć kolejno w ciepłym mleku i ułożyć z nich prostokąt o wymiarach 3x6 herbatników (najlepiej na podkładce z folii spożywczej lub papierze do pieczenia).
- Na tak przygotowane herbatniki wyłożyć ½ objętości masy serowej i równo ją rozsmarować.
- Warstwę masy serowej pokryć kolejną porcją ciastek (zamoczonych w mleku) i rozsmarować na niej pozostałą cześć masy serowej.
- Na środku ciasta (wzdłuż) umieścić pasek z dżemu i złożyć całość tak, aby przeciwległe, dłuższe boki prostokąta skleiły się i powstał „daszek”. Przy sklejaniu ciasta najlepiej posiłkować się folią spożywczą.
- Tak przygotowaną roladę udekorować polewą czekoladową oraz posypać wiórkami kokosowymi
- Ciasto wstawić na min. 2 godziny do lodówki.
Własnie tego szukałam! super przepis:)
Mój smak dzieciństwa:)