- Czas przygotowania: 2h 00 min
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 710 kcal/1 porcja
Przepis na Idealne ciasto z kremem
Koniec z dietami! Czas przerwać te tortury i podarować sobie odrobinę przyjemności! W końcu do diety zawsze można powrócić. Idealne ciasto z kremem z pewnością rozpieści nie jedno podniebienie. To istna bomba kaloryczna – krem czekoladowy, śmietanka kremówka, masło, miód i mascarpone to czyste szaleństwo. Jednak odpowiednio wymieszane, schłodzone i przygotowane sprawi, że popołudnie z tym deserem będzie wyjątkowe.
Składniki na Idealne ciasto z kremem
- Ciasto
- 200 g słomki ptysiowej „Brześć”
- 6 łyżek kremu czekoladowego
- Krem
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 2 szklanki mleka w proszku
- 130 g serka mascarpone
- 100 g orzechów laskowych
- Dodatkowo
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Sposób wykonania Idealnego ciasta z kremem
Ciasto
- Słomkę rozgnieść przy pomocy tłuczka lub wałka.
- Do rozdrobnionej słomki dodać krem czekoladowy i dokładnie wymieszać.
- Masę wyłożyć na blaszkę (uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia) i równo rozsmarować.
- Czekoladowy spód odstawić na 1 h do lodówki.
Krem
- Do 200 ml śmietanki dodać masło i miód; całość zagotować.
- Następnie dodać porcjami mleko w proszku, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń.
- Na koniec dodać orzechy, całość dobrze wymieszać i tak przygotowany budyń odstawić do wystudzenia.
- Pozostałą ilość śmietanki 30% ubić na sztywno przy pomocy miksera.
- Następnie dodać serek mascarpone i wszystko zmiksować.
- Masę przełożyć do zimnego budyniu i wymieszać całość przy pomocy łyżki.
- Krem wyłożyć na czekoladowy spód i równo rozsmarować.
- Ciasto posypać czekoladą startą na tarce o grubych oczkach i wstawić na min. 4 godziny do lodówki.