
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/ 1 porcja
Przepis na Kakaowy Sernik
Tak prostego przepisu na wyborny sernik już dawno nie było. Jakby tego było mało, jest przepyszny i sprawia, że cały dom pachnie dziciństwem, tak jak wtedy, gdy mamy albo babcie przygotowywały domowe wypieki. Cudowny przepis - nie potrzeba ani dużo czasu na przygotowanie, ani grubego portfela na zgromadzenie składników. Trzema słowami – szybko, tanio i przepysznie!
Składniki na Kakaowy sernik
- 700 g białego sera (twarogu)
- 5 jajek
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki kakao
- 1 paczka ciemnych herbatników
Sposób wykonania Kakaowego sernika
- Ser zmielić co najmniej 2 razy w maszynce lub przy użyciu robota kuchennego.
- Żółtka oddzielić od białek; żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera.
- Następnie dodać masło oraz kakao (cały czas ucierając).
- Do tak przygotowanej masy dodać porcjami ser, dokładnie zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- W osobnym naczyniu ubić białka, dodać je do sera; masę wymieszać przy użyciu łyżki.
- Na blasze ułożyć herbatniki, wyłożyć na nie masę serową i wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec ok. 60 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Smacznego!
5 gwiazdek, bazując na 1 ocenach
Rzadko eksperymentuje w kuchni, ale akurat z sernikiem to uwielbiam „walczyć” 🙂 Nigdy nie próbowałem kakaowego, ale czas iść do przodu 🙂
Gorąco polecam miłośnikom serników <3