
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 453 kcal/1 porcja
Przepis na Torcik kakaowy z kokosem
Torcik kakaowy z kokosem. Toż to istne delicje! Kto jeszcze nie próbował, niech nie traci czasu. Wyśmienite ciasto na bazie biszkoptu, przekładane kremem. Przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności a efekt końcowy może zaskoczyć nawet samego wykonawcę. Jak to bywa z wypiekami – pochłaniają nieco czasu. Jednak każda poświęcona chwila, jest tego warta. Gotowy wypiek cieszy oczy i najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Składniki na Torcik kakaowy
- Ciasto
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem
- 750 ml mleka
- 300 g wiórek kokosowych
- ¾ szklanki cukru
- 500 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 puszka masy krówkowej
- 300 g orzechów włoskich
Sposób wykonania Torciku kakaowego
Ciasto
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!). Dodać także kakao.
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 30 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 części.
Krem
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną mleka.
- Pozostałą ilość mleka zagotować z dodatkiem cukru.
- Do gotującego się mleka wrzucić wiórki kokosowe i gotować wszystko przez 5 minut.
- Po upływie 5 minut, dodać 250 g masła i przelać zawiesinę z mąki; gotować całość przez ok 3 minuty cały czas mieszając.
- Gorącą masą przełożyć przygotowane wcześniej biszkopty.
- Pozostałą cześć masła utrzeć przy pomocy miksera, dodając stopniowo masę krówkową.
- Krem rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać całość posiekanymi orzechami.