
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 12 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 230 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczeń z indyka
Wiadomym jest, że mięso z indyka jest o wiele zdrowsze, niż wieprzowina czy kurczak. Z uwagi na jego wrażliwość na antybiotyki, nie ma możliwości faszerowania go tymi wszystkimi specyfikami. Jak go przygotować, jeśli najdzie nas ochota na coś innego, niż kotlet czy gulasz? Rozwiązaniem jest pieczeń z indyka. Z dużym powodzeniem można ją podawać na ciepło jako dodatek do dania głównego, np. z ulubionym sosem, ale także po ostudzeniu sprawdzi się jako wędlina do pysznych kanapek.
Składniki na Pieczeń z indyka
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 5 jajek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki chrzanu
- 4 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- natka pietruszki
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pieczeni z indyka
- 4 jajka ugotować na twardo; ostudzić i obrać.
- Cebulę pokroić w kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić na 1 łyżce masła.
- Zeszkloną cebulę z czosnkiem dodać do zmielonego mięsa z indyka.
- Do mięsa dodać także surowe jajko, chrzan, 2 łyżeczki musztardy, sos sojowy, drobno posiekaną natkę pietruszki, 5 łyżek bułki tartej a także paprykę.
- Mięso w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić ręką, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Formę keksówkę o długości ok. 25 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
- Do keksówki wyłożyć ½ przygotowanego farszu, a na środku ułożyć ugotowane na twardo jajka i delikatnie wcisnąć je w masę.
- Jajka przykryć pozostałą ilością mięsnej masy.
- Wierzch pieczeni posmarować musztardą i oprószyć kminkiem, po czym wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 50 minut.