
- Czas przygotowania: 50 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 90 kcal/1 porcja
Przepis na Pastę z pieczonej marchwi
Pasta z pieczonej marchwi to wyśmienity dodatek do ulubionego pieczywa nie tylko dla wegan czy wegetarian. To dobry sposób na urozmaicenie diety naszych pociech o jedną porcję warzyw. Czas przygotowania jest stosunkowo krótki, a efekt końcowy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Za to dodatek kardamonu, kminu i chrupiącego sezamu sprawi, że zwykła pieczona marchew będzie smakowała wyjątkowo.
Składniki na Pastę z pieczonej marchwi
Sposób wykonania Pasty z pieczonej marchwi
- Marchewki obrać, skropić oliwą i upiec pod przykryciem do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Marchewki po upieczeniu ostudzić, po czym przełożyć je do malaksera.
- Do marchewek dodać także sok z cytryny oraz kardamon i kumin, po czym wszystko zblendować na gładką masę.
- Pastę podawać z ulubionym pieczywem oraz sezamem.