Przepisy Ze Składnikiem: Sos Sojowy

 sos sojowy

Sos sojowy

Pochodzący z Japonii sos sojowy to zdrowy i smaczny zamiennik soli w kuchni. Ten naturalny zawiera dużo witamin z grupy B,  nienasyconych kwasów tłuszczowych i pełnowartościowego białka. To wartościowa przyprawa pod warunkiem, że jest pozbawiona chemicznych dodatków. Dlatego tak istotne jest sprawdzenie listy składników przez zakupem. Prawdziwy a więc naturalny sos zawiera tylko 4 składniki – soję, ziarna zbóż, sól i wodę. Właściwy smak i zapach nadawane są w trakcie sześciomiesięcznej fermentacji. Dzięki temu nie wymaga on chemicznych dodatków. Sos sojowy wprawdzie kojarzy się z daniami Dalekiego Wschodu jednak nie oznacza to, że tylko do nich stanowi dodatek. Można go stosować do wielu dań gotowanych, pieczonych, smażonych czy duszonych. Trzeba jednak pamiętać, że ma on specyficzny smak i należy dodawać go pod koniec gotowania, tak aby nie zdominował smaku potrawy. I chociaż pochodzi z Japonii to używany jest na całym Dalekim Wschodzie. Przez wieki tradycji w różnych krajach powstały różne receptury a przez to charakterystyczne dla nich smaki i konsystencje. Przykładowo japoński sos można rozpoznać po tym, że jest bardzo rzadki i słony, chiński gęsty i słony, a ten z Indonezji rzadki i słodki.