Alergeny: Soja

soja

Soja

Soja jest rośliną z rodziny strączkowych będącą silnym alergenem. Obecna jest głównie w mące, wywarach roślinnych, płatkach, jogurtach i mleku sojowym. Warunkiem pojawienia się reakcji alergicznej jest wystąpienie w posiłku odpowiedniej ilości niezmodyfikowanego białka sojowego. Do niedawna mieszanki sojowe dla niemowląt były stosowane jako zamiennik w przypadku uczulenia na białko mleka krowiego. Aktualne badania dowodzą, że często alergia na mleko krowie łączy się z nadwrażliwością na soję. Stosowanie preparatów na bazie soi może prowadzić u dzieci do atopowego zapalenia skóry, czyli przewlekłej, zapalnej choroby. Objawy alergii na soję, do których doszło drogą pokarmową to przede wszystkim bóle brzucha, biegunka i wymioty. Czasem mogą wystąpić także duszności, zapalenie oskrzeli i wysypka. Główną metodą diagnostyczną w przypadku uczulenia na soję jest test prowokacyjny, którego celem jest stwierdzenie, że określony alergen wywołuje zmiany chorobowe. Poza pierwotną alergią na soję, która dotyczy niemowląt, najbardziej popularna jest alergia wtórna ściśle związana z uczuleniem na pyłki brzozy.