
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 140 kcal/1 porcja
Przepis na Kurczaka w pomarańczowej marynacie
Kurczak dobry na wszystko. Na brak czasu, na szybki pomysł na pyszny obiadek, na ciepłą przekąskę na kolację w gronie znajomych. Aby urozmaicić smak tradycyjnego kurczaka, wystarczy odpowiednia marynata. Do jej przygotowania potrzebny będzie sok pomarańczowy, odrobina whisky, sos sojowy, cebula i czosnek. Po godzinnym marynowaniu, 20 minut pieczenia i zupełnie nowy smak kurczaka gotowy do degustacji.
Składniki na Kurczaka w marynacie
- 8 podudzi z kurczaka
- 100 ml soku pomarańczowego „Smaki Victorii”
- 50 ml whisky
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania Kurczaka w marynacie
- Sok z pomarańczy wymieszać z sosem sojowym, octem winnym oraz z whisky.
- Następnie dodać bardzo drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę; dodać także świeżo zmielony pieprz.
- Podudzia umyć, osuszyć, zalać marynatą i odstawić na min. 1 godzinę w chłodne miejsce.
- Po upływie godziny, mięso odsączyć z marynaty i ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Podudzia piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Mięso podawać w towarzystwie ulubionych dodatków.
Nowa propozycja kurczaka. Już biorę się do przepisywania przepisu. A później tylko wrażenia smakowe.