
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 porcja
Przepis na Idealny sernik
Idealny sernik. Bez żadnych udziwnień, bez zbędnych dekoracji, a jednak idealny. Niemalże taki, jak u babci. Do tego niezwykle prosty do wykonania. Poradzi sobie z tym przepisem nawet największy cukierniczy ignorant. Proste składniki, krótki czas przygotowania i pieczenia. Czego chcieć więcej? Wystarczy półtorej godziny i chwila na ostudzenie wypieku i już można się delektować idealnym sernikiem - smakiem dzieciństwa.
Składniki na Idealny sernik
- 1 kg białego sera (twarogu)
- 5 jajek
- 3 żółtka
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń śmietankowy
- 1 paczka biszkoptów
Sposób wykonania Idealnego sernika
- Ser zmielić co najmniej 2 razy w maszynce lub przy użyciu robota kuchennego.
- Żółtka oddzielić od białek; wszystkie żółtka (8 sztuk) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera.
- Następnie dodać masło oraz budyń w proszku (cały czas ucierając).
- Do tak przygotowanej masy dodać porcjami ser, dokładnie zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- W osobnym naczyniu ubić białka, dodać je do sera; masę wymieszać przy użyciu łyżki.
- Na blasze ułożyć biszkopty, wyłożyć na nie masę serową i wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec ok. 50 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystudzenia.