Alergeny: Cytrusy

cytrusy

Cytrusy

Wszystkie cytrusy, czyli między innymi mandarynki, pomarańcze i cytryny mogą wywoływać reakcje alergiczne. Według badań najbardziej uczulające są pomarańcze i cytryny. Niepożądane reakcje występują nie tylko na skutek spożycia surowych owoców, ale również produktów zawierających w swoim składzie cytrusy, takich jak soki, galaretki, dżemy czy budynie. Szczególne w przypadku alergii na cytrusy jest to, że może ona wystąpić nagle u dorosłego człowieka, bądź niespodziewane ustąpić. Główne symptomy nadwrażliwości na cytrusy to migrena, napad astmy i pokrzywka. Czasem może wystąpić również egzema, czyli stan zapalny skóry, pokrzywka stanowiąca rodzaj swędzącej wysypki oraz aftowe zapalenie jamy ustnej. Głównym sposobem walki z alergią jest wyłączenie cytrusów z diety. Ze względu na to, że owoce cytrusowe mogą uczulać już w życiu płodowym nie są one zalecane szczególnie kobietom ciąży.

Przepis na Pastę z pieczonej marchwi

autor Ilona

Przepis na Herbatę z wkładką

autor Ilona

Przepis na Hummus

autor Ilona

Przepis na Pomarańczową margaritę

autor Ilona

Przepis na Grejpfrutowe Cherry

autor Ilona