- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 300 kcal/1 porcja
Przepis na Filet z kurczaka w mandarynkowo – imbirowej marynacie
Szybko, zdrowo, niedrogo a do tego wybornie. To kolejna propozycja ciekawego podania piersi z kurczaka. Warto z nimi czasami poeksperymentować. To bardzo wdzięczny materiał. Filet z kurczaka w mandarynkowo-imbirowej, który odpoczywa przez godzinkę w marynacie zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Podany z ulubionymi dodatkami świetnie się sprawdzi jako szybki obiad czy wykwintna kolacja. To idealne danie dla tych, którzy lubią smacznie zjeść i do tego nie spędzać całego dnia w kuchni.
Składniki na Filet z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- 150 ml soku z mandarynek „Smaki Victorii”
- 1 korzeń imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób wykonania Filetu z kurczaka
- Sok z mandarynek wymieszać z sosem sojowym, olejem oraz miodem.
- Następnie dodać imbir starty na tarce o małych oczkach oraz bardzo drobno posiekaną papryczkę chili; wszystko wymieszać.
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć, zalać marynatą i odstawić na min. 1 godzinę w chłodne miejsce.
- Po upływie godziny, mięso odsączyć z marynaty i zrumienić na suchej patelni grillowej.
- Filety przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Mięso podawać w towarzystwie ulubionych dodatków.