
- Czas przygotowania: 3h 30 min
- Czas gotowania: 5 minut
- Porcje: ok. 3 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Sorbet z mango i mandarynką
Pyszny sorbet – dobry na wszystko. Samo przygotowanie wymaga nieco czasu. Jednak ten czas nie jest związany z uciążliwymi czynnościami, jakie trzeba wykonać, aby cieszyć się wyśmienitym smakiem deseru. To tylko kwestia mrożenia i przemieszania masy, co dwie godziny. Aby konsystencja była idealna, trzeba się poświęcić. Do przygotowania sorbetu z mango i mandarynek wręcz niezbędne będzie… mango, sok z mandarynek i nieco czasu. Później już tylko pucharki i pyszny deser gotowy.
Składniki na Sorbet z mango i mandarynką
- 1 kg mango
- 200 ml soku z mandarynek „Smaki Victorii”
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- listki mięty do dekoracji
Sposób wykonania Sorbetu z mango i mandarynką
- Sok z mandarynek zagotować, dodać do niego cukier, wszystko dokładnie wymieszać tak, aby cukier dobrze się rozpuścił; całość odstawić do wystudzenia.
- Mango zblendować na gładką masę, następnie dodać zimny sok z cukrem i wszystko dokładnie zmiksować.
- Tak przygotowany mus przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na min. 6 godzin.
- W trakcie mrożenia należy co 2 godziny przemieszać mus.
- Po 6 godzinach mrożenia, sorbet przełożyć do przygotowanych wcześniej pucharków i udekorować całość listkami mięty.
6 godzin czekania?? trochę długo, coś szybszego prosimy
Dokładnie, ile można czekać, coś na chłodno chciało by się zjeść jak najszybciej w te upały.
Sorbet domowej roboty ma to do siebie, że jego przygotowanie trwa kilka godzin:) Jeśli ktoś nie lubi czekać, zawsze może sięgnąć po ten ze sklepu 🙂 Pozdrawiam:)
No i już chyba wiem co zrobię dzisiaj na deserek. Szczególnieże od jakiegoś czasu bardzo lubie eksperymentować w kuchni.Deser prezentuję się bardzo apetycznie 🙂
Teraz w takie gorące letnie dni o wiele bardziej wole jeść sorbety niż lody mleczne.
Polecam! <3