- Czas przygotowania: 50 minut
- Czas gotowania: 1h 10 min
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 510 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto „Wenus”
Nie bez powodu nazwano je imieniem rzymskiej bogini miłości Wenus. Zestawienie czekoladowego ciasta i delikatnego, piankowego kremu zwieńczone chrupiącym kokosem. Idealny deser na przyjęcia i rodzinne spotkania. W duecie z filiżanką kawy uprzyjemni niedzielne popołudnie.
Składniki na Ciasto Wenus
- Ciasto
- 6 jajek
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 3 łyżki kakao
- Krem
- 300 g sera twarogowego
- 1/2 l śmietany 'Kremówki'
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
- Posypka
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Sposób wykonania Ciasta Wenus
Ciasto
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Do masy dodać również olej; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!). Dodać także kakao.
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 części.
Krem
- Galaretki rozpuścić w 2 ½ szklanki zagotowanej wody, wystudzić.
- Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru przy pomocy miksera, dodać ser, wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
- Gdy galaretka będzie tężeć, dodać ją do masy, wszystko zmiksować i
wyłożyć na przekrojony biszkopt. Krem równo rozprowadzić, przykryć drugą częścią ciasta.
- Na górnej części biszkoptu rozsmarować dżem.
Posypka
- Na patelni rozpuścić masło.
- Dodać 1 łyżkę cukru oraz wiórki kokosowe, wszystko uprażyć, aż posypka zrobi się lekko brązowa; posypać nią górną warstwę biszkoptu.
- Tak przygotowane ciasto wstawić na min. 2 godziny do lodówki.