Przepisy Ze Składnikiem: Dżem

Dżem

Dżem

Dżem – miłe wspomnienie większości ludzi z dzieciństwa. Najlepszy robiła zawsze Babcia. Obecnie rzadko kto robi samodzielnie dżem, zwykle kupuje się go w sklepie. Na sklepowych półkach można znaleźć duży wybór dżemów, marmolad i powideł. Te ostatnie najczęściej można znaleźć tylko jako śliwkowe. Dżemy podobnie jak marmolady mają duży wybór smaków. Czym się różnią? Marmolady świetnie nadają się do wypieków, mają bardziej zwartą i jednolitą strukturę. W przeciwieństwie do nich dżemy mogą mieć w sobie kawałki owoców, a nawet jeśli są “gładkie”, to są bardziej płynne, nie da się ich ukroić nożem tak by zachowały swój kształt. Nie każdy jednak gotowy produkt występujący pod nazwą dżem warty jest tego słowa. Zazwyczaj kupując sugerujemy się smakiem, ceną i czasem także producentem. Warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt –  jaki jest skład. Nie zawsze nam się chce, czasem nie mamy czasu lub okularów, żeby przeczytać drobne litery. A przecież nie trzeba tego robić za każdym razem jeśli kupujemy ten sam produkt. Jest to o tyle ważne, że czasami więcej jest w nim chemii i cukru niż prawdziwych owoców. Przy większości produktów nie zależy to od ceny – paradoksalnie często tańsza rzecz ma więcej albo i same naturalne składniki a droższe wypełnione są chemicznymi dodatkami. Nie jest to oczywiście reguła dlatego warto raz poświęcić chwilę czasu na wybór najlepszego dla nas produktu.