Porady Kulinarne

Najnowsze Porady

Jak przechowywać cebulę? – Porada

Pewnie nie raz zwróciłaś uwagę na to, że cebula leżąca w lodówce zaczęła zmieniać kolor na skutek pojawiania się pleśni. Jest to warzywo, którego nie...

autor Ilona

Jak przygotować idealny karmel? – Porada

Karmel to cukier, który najpierw trzeba roztopić, a potem ogrzewać, aż do uzyskania pięknego złotawego lub brązowego koloru. Do sporządzenia karmelu możesz użyć zarówno białego...

autor Ilona

Czym się różnią pyzy od kartaczy?

Pyzy są sporządzane z surowych ziemniaków, choć możesz je też robić z mieszanych. Kartacze natomiast zwane są inaczej cepelinami lub didżkukuliai. Są to litewskie podłużne kluski...

autor Ilona

Czym przyprawiać drób? – Porada

Aby potrawy były pyszne i aromatyczne musisz dobrać odpowiednią kompozycję ziół i przypraw. Każda potrawa z drobiu wymaga innych, starannie dobranych składników. Nie ograniczaj się...

autor Ilona

Jak obierać pomidory ze skórki? – Porada

Pomidory należą do grupy najczęściej kupowanych warzyw. To właśnie one są najlepszym źródłem potasu i magnezu, dlatego nazywane są „pierwiastkami życia”. Wiele osób niestety nie...

autor Ilona

Jak uniknąć kożucha na mleku? – Porada

Kiedy podgrzewamy mleko np. do kakao, po pewnym czasie na jego powierzchni pojawia się mało apetyczna błonka, którą nazywamy kożuchem. Zjawisko to w głównej mierze...

autor Ilona

Jak podawać szynkę parmeńską? – Porada

Szynka parmeńska jest najbardziej znaną na świecie włoską wędliną. Wędlina ta jest produktem wykwintnym, o nieco słodkawym i bardzo wyrazistym smaku. Idealnie możesz połączyć ją...

autor Ilona

Jak podawać owoce? – Porada

Obecnie prawie każdy rodzaj owoców możesz nabyć na targu bądź w sklepie przez cały rok. Większość z nas nie wyobraża sobie przyjęcia z przyjaciółmi lub...

autor Ilona

Jak odpowiednio zaparzyć zieloną herbatę? – Porada

Dobrze zaparzona zielona herbata może stanowić idealne rozpoczęcie dnia. Ponadto zielona herbata ma wiele nieocenionych właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie, ale również na urodę. Dlatego...

autor Ilona

Jak zrobić najlepsze frytki?

Najpopularniejsza przekąska na świecie. Najlepszy wybór, gdy nie znamy kultury i tradycji danego kraju, frytki prawie zawsze nam zasmakują! Pomija się sytuacje, w których otrzymamy...

autor Ilona

Z jakimi dodatkami podawać sałatki? – porada

Na sałatki jest tysiące przepisów. Pochodzą od naszych babć, prababć, niektóre ze starych książek kucharskich inne znalezione w sieci. Większość z nas modyfikuje przepisy, coś...

autor Ilona

Jakie sery wybrać do sałatki? – porada

Ser to wyśmienity dodatek do sałatek, który zdecydowanie wpływa na ich smak. Popularne sery twarde, typu gouda, ementaler pasują do sałatek makaronowych z wędliną i...

autor Ilona

Porady

Wyraz „porada” kojarzy się nam przede wszystkim z lekarzem lub prawnikiem. To do nich udajemy się w razie potrzeby, aby uzyskać poradę co do sposobu leczenie lub postępowania w jakiejś zawikłanej sprawie spadkowej czy związanej z rozwodem. A porady kulinarne? Nie chodzi tu raczej o przepisy na różne potrawy, choć trudno te dwie sprawy całkowicie rozdzielić. Jeszcze trudniej ustalić granicę pomiędzy poradami kulinarnymi a gospodarskimi. No bo porada jak oczyścić przypalony garnek jest dość wyraźnie poradą gospodarską, jak „uratować” przypaloną czy przesoloną potrawę? Czy to tylko porada kulinarna, czy jednak też trochę gospodarska?

Dawniej zazwyczaj matka wprowadzała córkę w tajniki prowadzenia domu, udzielając jej porad: jak czyścić naczynia (a zwłaszcza garnki i rondle), aby pięknie lśniły, czym najlepiej polerować meble czy podłogę, ale także tych dotyczących przechowywania żywności lub przygotowywania marynat i przetworów na zimę. Każda gospodyni miała swoje własne sprawdzone sposoby, uważała, że dodatki i przyprawy, które stosuje nadają jej potrawom doskonały smak, czy powodują, że powidła lub kompoty nie kwaśnieją….. Istotnie, często tak było i znajome wypytywały, „jak ona to robi”. Nie każda pani domu chciała dzielić się taką wiedzą z obcymi. Oczywiście, często różne sposoby stosowane w różnych domach były jednakowo dobre i dawały podobny efekt.

W dzisiejszych czasach gotowanie i „zarządzanie" gospodarstwem domowym jest dużo łatwiejsze. Mamy lodówki, umożliwiające przechowywanie żywności, wiele potraw można kupić gotowych i tylko odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Porady kulinarne przestały być pilnie strzeżonym sekretem. Istnieją fora internetowe, na których możemy wymienić przepisy na różne potrawy (a to już chyba jest porada), podpytać się o zamienniki mało dostępnych u nas składników potraw z innych stron świata, albo jak przygotować trochę inną wersję jakiegoś dania. Ale obawiam się, że potrawy przygotowane nawet według sprawdzonych receptur, ale z produktów zawierających konserwanty i chemiczne „ulepszacze” nie są tak smaczne, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Oszczędzając czas, tracimy w jakimś stopniu ich smak.