Pewnie nie raz zwróciłaś uwagę na to, że cebula leżąca w lodówce zaczęła zmieniać kolor na skutek pojawiania się pleśni. Jest to warzywo, którego nie...
Karmel to cukier, który najpierw trzeba roztopić, a potem ogrzewać, aż do uzyskania pięknego złotawego lub brązowego koloru. Do sporządzenia karmelu możesz użyć zarówno białego...
Pyzy są sporządzane z surowych ziemniaków, choć możesz je też robić z mieszanych. Kartacze natomiast zwane są inaczej cepelinami lub didżkukuliai. Są to litewskie podłużne kluski...
Aby potrawy były pyszne i aromatyczne musisz dobrać odpowiednią kompozycję ziół i przypraw. Każda potrawa z drobiu wymaga innych, starannie dobranych składników. Nie ograniczaj się...
Pomidory należą do grupy najczęściej kupowanych warzyw. To właśnie one są najlepszym źródłem potasu i magnezu, dlatego nazywane są „pierwiastkami życia”. Wiele osób niestety nie...
Kiedy podgrzewamy mleko np. do kakao, po pewnym czasie na jego powierzchni pojawia się mało apetyczna błonka, którą nazywamy kożuchem. Zjawisko to w głównej mierze...
Szynka parmeńska jest najbardziej znaną na świecie włoską wędliną. Wędlina ta jest produktem wykwintnym, o nieco słodkawym i bardzo wyrazistym smaku. Idealnie możesz połączyć ją...
Obecnie prawie każdy rodzaj owoców możesz nabyć na targu bądź w sklepie przez cały rok. Większość z nas nie wyobraża sobie przyjęcia z przyjaciółmi lub...
Dobrze zaparzona zielona herbata może stanowić idealne rozpoczęcie dnia. Ponadto zielona herbata ma wiele nieocenionych właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie, ale również na urodę. Dlatego...
Najpopularniejsza przekąska na świecie. Najlepszy wybór, gdy nie znamy kultury i tradycji danego kraju, frytki prawie zawsze nam zasmakują! Pomija się sytuacje, w których otrzymamy...
Na sałatki jest tysiące przepisów. Pochodzą od naszych babć, prababć, niektóre ze starych książek kucharskich inne znalezione w sieci. Większość z nas modyfikuje przepisy, coś...
Ser to wyśmienity dodatek do sałatek, który zdecydowanie wpływa na ich smak. Popularne sery twarde, typu gouda, ementaler pasują do sałatek makaronowych z wędliną i...