Pomidory należą do grupy najczęściej kupowanych warzyw. To właśnie one są najlepszym źródłem potasu i magnezu, dlatego nazywane są „pierwiastkami życia”. Wiele osób niestety nie może spożywać skórki pomidora ze względu na wrażliwość żołądka lub też nie jest ona pożądana w potrawie, np.: w omlecie, zupie pomidorowej, naleśnikach, itp. Najłatwiej pozbędziesz się skórki z pomidora poprzez nacięcie ich płytko na krzyż tak, aby przecięta była tylko skórka pomidora. Nacięcie powinno być poprowadzone od górnej części pomidora. Następnie zagotuj wodę i włóż delikatnie nacięte pomidory do wrzącej wody na około 15 – 20 sekund. Następnie wyłów pomidory łyżką cedzakową i przełóż je do naczynia z zimną wodą. Dzięki temu proces gotowania zostanie zatrzymany. Następnie zdejmij skórkę z pomidora, która powinna lekko i bez wysiłku odchodzić od reszty warzywa.