Dobrze zaparzona zielona herbata może stanowić idealne rozpoczęcie dnia. Ponadto zielona herbata ma wiele nieocenionych właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie, ale również na urodę. Dlatego abyś mogła się cieszyć bogactwem zielonej herbaty musisz ją odpowiednio zaparzyć.
Aby smak herbaty był lepszy używaj wody filtrowanej, lecz nie jest to wymogiem koniecznym. Istotnym elementem w parzeniu zielonej herbaty jest temperatura wody; nie wolno zalewać jej wrzącą wodą. Kiedy woda będzie zbyt gorąca dojdzie do sytuacji, gdzie słodkawy posmak zielonej herbaty zamieni się w niezbyt przyjemną gorycz. Dlatego zieloną herbatę musisz parzyć w temperaturze 65-80 st. Celsjusza.
Do picia możesz użyć nie tylko herbaty ekspresowej, ale również liściastej, która jest o wiele lepsza w smaku (1 czubata łyżeczka herbaty na 240 ml wody). Zieloną herbatę należy parzyć od 1 do 3 minut. Nie dłużej! Zawsze najpierw wsyp herbatę do filiżanki a dopiero później wlej wodę. Nigdy odwrotnie!

WAŻNE: Nigdy nie mieszaj herbaty podczas jej parzenia! Zielona herbata jest najlepsza, gdy niczym jej nie wzbogacasz. Możesz jednak dodać do niej miód lub sok z cytryny i wtedy także smakuje rewelacyjnie.