Chcesz sprawić, aby czosnek w Twojej kuchni był długo świeży? Musisz, więc zadbać o poprawne jego przechowywanie. Czosnek można przechowywać od 2 tygodni do nawet 2 miesięcy, musisz jedynie wiedzieć jak go odpowiednio magazynować. Czosnek, tak samo jak cebula, nie znosi lodówki. Przechowywanie go w lodówce sprawia, że traci on szybko swój smak i trzeba go dosyć szybko zużyć. Zawsze przechowuj go w suchym miejscu! Jeśli posiadasz świeżo zerwany czosnek, koniecznie musisz go wysuszyć przed dłuższym przechowywaniem. Czosnek możesz umieścić w koszyczku, dzięki temu będzie miał swobodny dostęp do powietrza. Możesz również użyć papierowych torebek z dziurkami, które wykonasz dziurkaczem do papieru. Staraj się wybierać ciemniejsze miejsca do przechowywania czosnku, zapobiegnie to jego kiełkowaniu. Nie otwieraj również osłonki czosnku wcześniej niż to potrzebne, gdyż skracasz jego czas przydatności.