Każdy z nas powinien jeść dużą ilość owoców i warzyw. Owoce zawierają bardzo mało kalorii oraz zmniejszają podatność na pojawienie się różnych chorób tj.: cukrzycy, chorób serca, udaru mózgu czy nawet raka. W ciągu dnia najlepiej zjadać około 400 ml owoców. Bardzo nierozsądnym zachowaniem jest łączenie ze sobą różnego typu owoców. Poprzez połączenie niewłaściwych owoców ze sobą możesz czuć się źle, mieć problemy trawienne, wzdęcia czy zgagę. Aby móc się cieszyć z tego, co najlepsze z owoców, musisz umiejętnie je ze sobą łączyć.

Jest pięć typów owoców: słodkie owoce (tj. daktyle, banany), pół kwaśne (tj. wiśnie, jabłka, winogrona), kwaśne (cytryna, limonki, pomarańcze, grejpfruty), owoce z podstawowym składnikiem – wodą i solami mineralnymi (tj. melon) oraz owoce zawierające dużą dawkę witamin (tj. awokado).
Pamiętaj o tym, aby łączyć ze sobą owoce z takiej samej grupy lub pokrewnej (np. słodkie ze słodkimi lub pół kwaśnymi). Słodkie owoce idealnie pasują do warzyw liściastych (np. roszponka, rukola). Do deserów na bazie mleka możesz bez obaw dodać banany. Nie miksuj jednak ze sobą zbyt wielu owoców na raz! Truskawki natomiast możesz dodać do kefiru lub zsiadłego mleka.

Jeśli masz wrażliwy żołądek, zrezygnuj z cytrusów, gdyż mogą one podrażnić delikatną śluzówkę żołądka. Kiedy wyciskasz sok ze świeżych pomarańczy lub grejpfrutów, pamiętaj, by rozcieńczyć go z wodą mineralną.
Nie łącz arbuzów i melonów z innymi owocami, ponieważ istnieje możliwość, iż rozregulujesz pracę jelit. Aby uniknąć wzdęć, nie komponuj kwaśnych i pół kwaśnych owoców z takimi warzywami jak ogórek i papryka. Zwracaj uwagę również na awokado, ponieważ na ten owoc duża liczba osób ma alergię. Awokado, jest ogromną bombą witaminową, ale może być ciężkostrawne.