Szykujesz przyjęcie dla znajomych i stwierdzasz, że nie wiesz jak przygotować kurczaka czy kaczkę do pieczenia? Oto kilka kluczowych porad, które poprawią smak Twojej potrawy.

Kurczak

Przed pieczeniem mięsa musisz wyciąć większe kawałki tłuszczu i błony. Następnie wypłucz mięso pod strumieniem chłodnej wody, osusz ręcznikiem papierowym. Aby mięso było miękkie i soczyste, przed pieczeniem możesz natrzeć je marynatą. Jeśli nie masz czasu marynowanie, bo przyjęcie już niebawem, wetrzyj sól i pieprz z zewnętrznej i wewnętrznej strony mięsa. Natnij skórę kurczaka tak, aby powstały „kieszenie” przy piersiach. Do otworów włóż masło, zioła i przyprawy. Zepnij rozcięcia kieszeni wykałaczkami lub metalowymi szpilkami. Dzięki temu mięso po upieczeniu nie będzie suche. Mięso możesz umieścić w rękawie lub folii do pieczenia. Do folii, jeśli masz ochotę, możesz włożyć warzywa, owoce lub zioła. Mięso piecz na blaszce, na środkowej szynie. Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury podanej w przepisie. Z soków, które wypłyną z mięsa możesz stworzyć smaczny sos do polania Twojego dania.

Kaczka

Kaczkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Z mięsa wytnij grube żyłki i błony. Ponownie umyj mięso wypłukując resztki błonek i żyłek. Możesz naciąć skórę na piersi i włożyć pod nią mało i przyprawy. Kaczkę natrzyj pieprzem i solą. Mięso z kaczki najsmaczniejsze jest jesienną porą.

Gęś

Przed pieczeniem całej gęsiej musisz usunąć końcówki skrzydeł i szyję, ponieważ mogą się przypalić i zepsuć smak potrawy. Gęś najlepiej jest wymoczyć w marynacie przez 2 doby, trzymając ją w tym czasie w lodówce.