Przepisy Ze Składnikiem: Ser Mascarpone

 mascarpone

Mascarpone

Włoski, smaczny, kremowy serek – mascarpone. Ten pochodzący z Lombardii ser wytwarzany jest w przeciwieństwie do innych serów nie z mleka krowiego a ze śmietanki. Dawniej powstawał jedynie jesienią i zimą w domowych warunkach, obecnie jednak technologie pozwalają na wytwarzanie przez cały rok. Zwykle używany jest do deserów ze względu na lekko słodki smak, śmietankowy. Można używać także do sosów lub makaronów, a także stosować jako zamiennik śmietany do sosów i kremów. Niektórzy używają go do smarowania pieczywa zamiast masła. Jest miękki, o konsystencji gęstego kremu i białym lub kremowym kolorze. Najlepiej jeść go w wersji świeżej ponieważ kwaśnieje po zaledwie kilku dniach. Podobnie jak inne sery zawiera dużo wapnia. Jest bardzo tłusty ze względu na to, że powstaje ze śmietanki dlatego spożywać go z rozwagą powinny osoby mające problemy z miażdżycą i otyłością. Początkowo w XVI wieku wytwarzano go ze śmietanki, która pozostawała po zrobieniu parmezanu. Na smak mascarpone z pewnością wpływ ma specjalna mieszanka ziół, traw i kwiatów stanowiąca pokarm krów od których pochodzi mleko na ser.

Przepis na Sernik z borówkami

autor Ilona

Przepis na Idealne ciasto z kremem

autor Ilona

Przepis na Truskawkowe deserki

autor Ilona

Przepis na Bananowo-śmietankowy koktajl

autor Ilona

Przepis na Deser z serkiem mascarpone i kakao

autor Ilona

Przepis na Roladę z kremem mascarpone

autor Ilona

Przepis na Tiramisu na biszkopcie

autor Ilona